Релакс в хотел Централ

Усещате, че загубвате себе си, че тялото ви е изтощено, а съзнанието – блокирано от ежедневното натоварване и стрес?

В Хотел Централ – Павел баня Ви предлагаме да се насладите на всички възможности на РЕЛАКС зоната ни. Тя разполага с открито джакузи на панорамна южна тераса, сауна, парна баня, ледено ведро, солна стая, релакс зона, масажни кабинети.

Джакузи (целогодишно)

„Джакузи“ се е превърнало в общо наименование на хидромасажните вани с техните различни модификации. Те се различават от обикновените вани по наличието на джетовете (дюзи), използващи въздух/вода в съотношение 50 – 50% за подобряване въздействието на водния масаж. Благодарение на множеството си различни дюзи изтласкваната вода осигурява интензивен и енергезиращ масаж върху тялото, чрез който се ускорява кръвообръщението, подобрява се кожната трофика и работата на мускулите. Нашето джакузи се намира на специално обособена южна панорамна тераса. Джакузито е на разположение на нашите клиенти ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА. Джакузито е захранено с минерална вода!

Вътрешен минерален басейн

Хотел Централ - Павел баня разполага с прекрасен вътрешен басейн с размери 6 на 3 метра, оборудван с 8 хидромасажни дюзи за Вашия максимален релакс по време на почивка или пътуване по работа. Басейнът е с уникалната минерална вода на Павел баня! Той е подходящ подводна гимнастика и упражнения, с които да запазите своята форма без особено усилие. Може да използвате басейна със семейството или половинката си като качествено време заедно, далеч от светските разсейвания. Моментите във водата са чудесна възможност да оставите ума си да се рее както тялото. През това време хидромасажните дюзи нежно ще масажират и отпуснат Вашите мускули, докато се наслаждавате на успокояващата прегръдка на минералната вода.

Сауна

Сауната - любимата процедура на хората от векове, представлява помещение с температура на въздуха от 70 до 100°C, което разчита на сухата топлина, за да лекува тялото и ума. Високата температура и ниската влажност на въздуха предизвикват изпотяване, за което се вярва, че помага на тялото да изхвърли токсините от себе си.
Независимо от вида на сауната - суха или "мокра", престоят в нея предизвиква засилена циркулация на кръвта, която подсилва оздравителните сили на организма и подпомага възстановяването на мускулите. Честите посещения на сауна имат още много ползи за здравето на човек - повишават нивата на хормона на щастието, намаляват риска от сърдечни заболявания, понижават кръвното налягане, подобряват тонуса, подсилват имунната система. Болкоуспокояващият и отпускащ ефект на сауната ще Ви помогне да се отърсите от ежедневните си грижи и да освежите съзнанието и тялото си, за да се насладите максимално на почивката си в хотел Централ - Павел баня.

Парна баня

Парната баня е една от най-популярните и ефективни форми на термотерапия. Тя представлява влажно помещение със средна температура на въздуха между 40 и 50°C и относителната влажност до 100% - от видимото замъгляване на помещението с водни изпарения идва и името на процедурата. Парната баня е добра алтернатива на традиционната сауна за хората, които не понасят добре високата температура и сухотата на въздуха. Ненатоварващите условия в нея оказват минимално натоварване върху сърдечно-съдовата система и Ви позволяват да се отпуснете напълно.
Парата омекотява повърхностния слой на кожата и отваря и почиства порите заради обилното потене, което предизвиква. Сред множеството ползи за здравето, които парната баня може да Ви донесе, са пречистването на тялото от токсини, подобряване на кръвоснабдяването, прочистване на дихателните пътища и намаляване на задържаната вода в организма. Ако страдате от болки в тялото след седене по цял ден, седенето в парната баня дори за една сесия може да има ефект като този на загрявката върху Вашите стави и да намали болката Ви.

Ледено ведро

Леденото ведро (шоково ведро) е една вълнуваща и силно охлаждаща процедура. Разположено е в непосредствена близост до сауната или парната баня, където очаква смелчаците, готови да се облеят със студена вода веднага след горещия престой в сухата или "мократа" сауна. Използва се най-често като метод за охлаждане и каляване на сърдечно-съдовата система и нервите дори. Отначало звучи страшно или опасно, но след първите няколко секунди шок за тялото, следва неповторимо блаженство и свежест, които не можете да си представите. Тази така контрастна комбинация от студено и топло спомага за ускоряване на метаболизма, помага за възстановяването на мускулите след тренировка и укрепва имунитета.

Солна стая

Солната терапия е открита в средата на XVIII век от полския здравен служител на име Феликс Бочковски, който забелязал, че миньорите в полските солни мини не са имали никакви белодробни заболявания от рода на астма, пневмония или хроничен бронхит. Дори миньори, които са имали дихателно разстройство преди да започнат да работят на мините, се чувствали по-добре и симптомите им намалявали колкото повече време прекарвали в пещерите. Пренасянето на солната терапия от пещерите в затворени помещения се нарича халотерапия (halo - сол на гръцки). Това е неинвазивна, естествена терапия без страничните ефекти на лекарствата, които обикновено се използват за лечение на тези заболявания, като кортикоиди или стероиди.
Солната стая е най-популярната и ефективна форма на халотерапия, намира се на фронтова линия на методите за борба с настинката, грипа и респираторните заболявания. В помещението се пресъздава естествения микроклимат на солните пещери чрез разпръскването на сух солен аерозол. Този микроклимат е до три пъти по-чист от този на стерилно болнично помещение, тъй като е изцяло хипоалергенен и хипобактериален. Халотерапията е изключително полезна за хора с астма, бронхит, пушаческа или обикновена кашлица, дерматит, акне, псориазис и екзема.

Престоят в солната стая трае 45 минути, през които посетителите вдишват финия солен аерозол, който се транспортира до най-малките бронхи и дихателни пътища в белите дробове, синусите и носната кухина. Вдишването на наситения със солни частици въздух действа антибактериално, разтварящо бактериите и замърсяванията, които се намират в лигавицата на дихателните пътища. Те след това лесно се изкарват чрез кашляне или се изхвърлят по време на метаболитните процеси през кръвния поток. Доказано е също, че премахва останалият катран от белите дробове на пушачите. Лечението също така намалява възпалението в белите дробове и натрупването на слуз, подобрява белодробната функция и отваря дихателните пътища.

Масажни кабинети

В масажните кабинети на хотел Централ - Павел баня можете да се насладите на класически и лечебен масаж от нашите изкусни терапевти (след предварително записване на рецепция). След тази великолепна процедура ще се почувствате все едно сте си направили най-добрият подарък - релакс, премахване на натрупаната умора в тялото и успокоение на Вашите хронични болки в гърба и кръста.
Когато си подарите класически масаж, си подарявате по-добра дейност на нервната система, лимфната система и кръвообращението. Всяка скованост от заседналия начин на живот ще изчезне под вещите ръце на Вашия масажист. Различните масажни техники и регулируемата спрямо желанията на клиента сила на натиска правят класическия масаж предпочитан от всички метод за разпускане и облекчаване на болки в цялото тяло.

Лечебният масаж е един от пасивните методи на кинезитерапията, който се прилага с лечебна или профилактична цел. Той отпуска и тонизира мускулатурата, подобрява кръвообращението и третира зоните от тялото с нарушена функционалност. Комбинираните масажни техники според различните части на тялото и техните специфики влияят положително върху бързото възстановяване на заболели тъкани и органи. За разлика от класическия масаж, по време на лечебен масаж терапевтът обръща специално внимание на неразположения, проблемни зони или заболявания. Той е отлично средство за лечение на травми, схващания, болки в гърба, кръста и врата, дископатия и дискова херния, депресивни състояния, преумора и други.